Произходът на детето  е от изключително важно значение не само относно връзката между детето с неговите родители, но е свързан и със сериозни правни последици, които включват в себе си различни права и задължения, напр. право/задължение за издръжка, право на наследяване, родителски права и др., засягащи правната сфера на различни лица. Ето защо правната уредба е императивна и цели стабилност в отношенията по произход.

Съгласно чл. 61, ал. 1 от Семейния кодекс, съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на 300/триста/ дни от неговото прекратяване.

(2) Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се смята съпругът на майката от новия брак.

Законовата презумпция, предвидена в чл. 61 ал. 1 от СК, е оборима, тоест произходът от бащата се предполага/презюмира/ и има своето действие, независимо от волята на страните, eх lege /по силата на закона/, докато не бъде оборена/оспорена по съдебен ред/.

Оборването на тази презумпция може да стане само чрез оспорване по исков ред, като лицата, легитимирани да оспорят произхода, са ограничени и строго изброени в Семейния кодекс.

 Кои са лицата, които мога да оспорят произхода на детето и в какъв срок?

 - съпругът на майката:

Чл. 62. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.

- майката:

(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до една година от раждането.

- първият съпруг на майката, ако презумпцията е обхванала втория съпруг на майката и той я обори по съдебен ред:

(3) В случая по чл. 61, ал. 2, ако оспорването на бащинството на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се смята първият съпруг. Първият съпруг и майката могат да предявят иск за оспорване на бащинството до една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.

- детето:

(4) Детето може да оспори бащинството до една година от навършването на пълнолетие.

Кои лица са пасивно легитимирани по иск за оспорване на бащинство?

Чл. 63. При оспорване на бащинство като страни се призовават майката, детето и съпругът, а когато бащинството се оспорва от втория съпруг, като страна се призовава и първият съпруг.

Както се вижда срокът за оспорване и началният момент на този срок е различен в зависимост от това кой оспорва произхода.

Оспорването става само по събеден ред.

Компетентен като първа инстанция е oкръжeн съд.

 При деца, които са родени по време на фактическо съпружеско съжителство тази презумпция (чл. 61, ал. 1 СК) е неприложима, поради липсата на брачна връзка, в тези хипотези се прилага редът чрез процедура по припознаване или установяване на произход от бащата по исков ред.

 Съдът назначава особен представител /адвокат/, който да представлява и защитава интересите на детето, тъй като в случая интересът на детето и този на неговите родители са противоречиви от гледна точка на закона.

По тези дела задължително се провежда медицинска експертиза. Най-често използваната за доказване е ДНК експертизата. Други видове експертизи, които се ползват по тези дела са кръвно-груповата, гинекологична, андрологична експертиза и др.

Съдията ще ползва експертното становище на специалист в съответната област за решаване на делото, като за целта, съгл. чл. 195 ГПК, назначава,  вещо лице /експерт/, по искане на страната или служебно /Решение по гр. д. № 3088/2021г. от 09. 05. 2022г./, т.е. съдът може да допусне и служебно експертиза, без да е направено искане от страната по делото.

Въззивният съд, също, без отправено искане от страните, при условията на чл. 195 ГПК назначава служебно експертиза и определя задачите й, като възлага разноските на страната, носеща тежестта на доказване на съответния факт. /Тълкувателно решение № 1/2013г. на ВКС/

 

Не се колебайте да се свържете с мен при необходимост от консултация или представителство в съдебно производство по оспорване на бащинство на електронен адрес:janetapondalova@abv.bg или тел. 0887341289 .

 

адв. Жанета Пондалова